Satsningsområder

Psykisk og fysisk helse: 

"Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing"           

 Rammeplan for barnehager 2017

Alle, både barn og voksne har ei psykisk helse. Vi ser på at det viktigste arbeidet vi gjør i barnehagen er å gjøre det vi kan for at barna skal oppleve gode hverdager og bli godt rustet til å møte oppturer og utfordinger nå og senere i livet.

For å oppnå det mener vi det er viktig:

  • en god relasjon og samarbeid med foreldre
  • ansatte som som ser og møter hvert enkelt barn med omsorg
  • en hverdag pedagogisk planlagt og tilrettelagt for utfordringer og mestringsopplevelser der barna kan utvikle seg på ulike områder
  • ansatte som står sammen med barn og hjelper de i å takle ulike situasjoner med motgang
  • at barna føler seg som en del av felleskapet 
  • utvikle god sosial kompetanse: selvfølelse, empati, pro-sosial adferd, selvhevdelse og selvkontroll

Fysisk aktivitet: 

Psykisk og fysisk helse henger sammen. Vi ønsker å legget til rette for en hverdag der barna får utfolde seg fysisk, møter utfordfringer, får mestringsoplevlser og utvikler sine motoriske ferdigheter. Vi bruker ulike arena (turområder, idrettshall, idrettsbaner, svømmehall, området vi har innefor gjerdet og inneområdet i barnehagen) for å legget til rette for ulik fysisk aktivitet. 

 

Språk: 

 "Alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling" 

Rammeplan for barnehager 2017

Vi har et mangfoldig språkmiljø hos oss. Vi har mange barn og voksne med ulik språkbakgrunn. Språk er derfor et naturlig satsningsområde hos oss. Både det å utvikle en forståelse for og en bevissthet rundt at vi har ulike språk,  og det å utvikle et begrepsforståelse, ordforråd, gramatikk på norsk. Vi har også ofte noen barn som har tegn og bilder som sin viktigste kommunikasjonsverktøy. 

Gode ferdigheter i norsk er viktig. Vi ønsker å legget tilrette for at alle både de som har norsk som førstespråk og de som har andre morsmål skal beherske det norske språket så godt som mulig. Samtidig vil vi at de flerspråklige barna opplever at morsmålet er noe viktig og noe de kan være stolt av. Det skal synes i barnehagen at vi har et flersspråklig miljø.

Vi jobber systematisk med begrep gjennom å bruke "årsplan for begrep". Vi jobber også med språk gjennom å legge tilrette for leik, ulike spill, sanger og regler, bøker og fremfor alt samtaler mellom store og små i aktiviteter og rutinesituasjoner. 

Noen barn trenger ekstra støtte til å utvikle språk. Det kan handle om at de er flersspråklige eller at de har forsinket utvikling på noen områder.  

Vi har et godt samarbeid med PPT (pedagogisk. psykologisk tjeneste) når det er barn som har ekstra behov for oppgfølging.